No Pay, No Cure!
Utrecht, 5 februari 2013 - No Pay, No Cure!
Afgelopen zaterdag viel mijn oog op een advertentie van het Aids Fonds (Giro 8957) met de opvallende titel: "No Pay, No Cure!". De term waarmee wij in onze branche vertrouwd zijn, luidt natuurlijk 'no cure, no pay'. Deze contractvoorwaarde is van oorsprong afkomstig uit de stoere wereld van de bergingsoperaties van zeeschepen in nood aan het begin van de vorige eeuw. Gaandeweg heeft deze voorwaarde haar intrede gedaan in de juridische wereld en dan vooral in Angelsaksische landen, de Verenigde Staten voorop. Hoewel advocaten liever refereren aan de term 'no win, no fee' blijft de idee dezelfde, namelijk een grote worst voorhouden onder het mom "er valt altijd wel iets te halen, let's go for it!". De Amerikaanse claimcultuur kent voor een belangrijk deel hier haar wortels.
In Nederland heeft - afgezien van een korte experimenteerperiode voor uitsluitend letsel- en overlijdensschade - 'no win, no fee' geen opvolging gekend, integendeel: gedragsregel 25 lid 2 van de Nederlandse Orde van Advocaten verbiedt advocaten nog steeds om op 'no cure, no pay' basis te werken. Ons Ministerie van Veiligheid en Justitie is een verklaard tegenstander van 'no cure, no pay'.
Ondanks aanvankelijk verzet van de voormalige brancheorganisatie voor Werving, Search en Selectie OAWS, thans summum.nu, lijkt 'no cure, no pay' een gangbare contractvoorwaarde bij werving en selectieopdrachten. In feite is er bij 'no cure no pay' sprake van een resultaatverplichting, dit in tegenstelling tot een inspanningsverplichting.
De belangrijkste reden dat Haselhoff Groep 'no cure no pay' opdrachten afwijst, ligt in het sterke non-committal karakter van dergelijke opdrachten. De Opdrachtgever toont onvoldoende tot geen belangstelling voor de geleverde inspanning; de consultant jaagt uitsluitend de vetste en makkelijkst te vangen vissen na. Zodra echter geld over tafel is gegaan, is ineens elke betrokkene scherper bij de les. Als je talent uit de markt wilt halen, dat werkelijk het verschil kan maken voor het succes en zelfs het voortbestaan van de eigen onderneming of organisatie, dan is niet alleen het resultaat van belang, maar ook de wijze waarop dit resultaat door inspanning wordt bereikt. Want toptalent heeft meteen in de gaten of ze te maken hebben met opportunistische 'bounty hunters' of met een gedegen executive search bureau, dat zorgvuldig werft en selecteert op de juiste man of vrouw voor de juiste job bij het juiste bedrijf.
U mag ons bellen als u serieus talent zoekt op (0346) 586 000. U mag uw CV aan ons toevertrouwen als u gedegen vakmanschap en persoonlijke betrokkenheid zoekt.