Login
Close
Login
Categorieën

Offshoring: goed of slecht voor BV Nederland?

Categorieën: Blogposts

Utrecht, 27 december 2011

Offshoring: goed of slecht voor BV Nederland?

In de media ontrolt zich opnieuw de discussie of het verplaatsen van werk naar het (verre) buitenland goed of slecht is voor de BV Nederland. De verwachte meeropbrengsten voor het bedrijfsleven doordat de IT-kosten omlaag gaan, lijken voor de BV Nederland nadelig te worden gecompenseerd door de toenemende werkloosheid onder IT'ers. Maar is dat in werkelijkheid ook zo?

Inmiddels kennen we de voornaamste redenen voor offshore outsourcing nu wel. We weten ook dat de oorspronkelijke voordelen (zeer lage arbeidslonen) wat beginnen af te nemen door stijgende lonen in de BRIC-landen. En de eerdere nadelen (lage kwaliteit van de geleverde software) zijn ook passé. In de top-10 van CMM-5 software ondernemingen komen we relatief veel Indiase bedrijven tegen. De allerbelangrijkste reden voor Nederlandse bedrijven blijkt vooralsnog het grote tekort aan de juiste vaardigheden en competenties van de Nederlandse IT-populatie. Onze circa 250.000 IT professionals zijn volop bezet (of zouden dat kunnen en moeten zijn); we komen op dit moment tussen de 25.000 en 30.000 HBO/WO'ers tekort. Dit structurele tekort aan beta-mensen zal in 2015 toenemen tot circa 500.000 - een half miljoen! Het is te makkelijk om macro-redenerend daar onze huidige circa 500.000 werklozen tegenover te zetten. Maar zij missen ten enemale de juiste vaardigheden en competenties om in het IT werkveld aan de slag te kunnen. Met alle respect voor die paar fantastische doorzetters, maar veruit de meeste werklozen zullen door middel van omscholing dat gebrek nooit kunnen goedmaken.

Wat doen we? Brengen we voldoende getalenteerde mensen uit het buitenland naar het werk hier te lande? Of brengen wij ons waardevolle werk naar het buitenland? Wie voor het eerste opteert heeft bij de afgelopen verkiezingen met te weinig overtuiging voor de juiste politieke vertegenwoordigers in het Parlement gekozen. Ons huidige kabinet sluit de grenzen voor talent van buiten en legt geen stro breed in de weg om werk naar het buitenland te verplaatsen. Accenture, IBM, Deloitte, e.v.a. doen dit inmiddels al jaren en profiteren geweldig van de enorme weelde aan kennis, ervaring, vaardigheden en competenties in de BRIC-landen en elders. Bovendien dragen zijn hun belastingen en premies keurig af - zowel lokaal als in de VS. In Nederland volgen Sogeti, KPN/Getronics, Levi9, Virtual Affairs, e.v.a. een soortgelijke koers. Ook zij dragen hun belastingen en premies keurig af - zowel lokaal als in Nederland. Wellicht vaart de BV Nederland er dus toch wel bij?

De Partij van de Arbeid heeft natuurlijk gelijk dat zij liever ziet dat offshoring geen automatisch geaccepteerde reden mag zijn tot collectief ontslag. Het kan niet worden geaccepteerd dat werkgevers weinig tot niets hoeven te doen voor hun Nederlandse werknemers die hun baan om deze reden verliezen. Gezien het tekort aan IT'ers moet het niet al te moeilijk zijn om deze ervaren en waardevolle IT professionals 'Sterk naar Werk' te begeleiden.

Is offshoring nu een kans of een bedreiging? Voor wie is het een kans? Voor wie is het een bedreiging? Hoe attaqueren wij die bedreiging het beste? Reageer eens alstublieft.

 

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

27-12-2013 17:00

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Copyright © 2025 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Job search
Haselhoff Groep B.V. uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.
Close