Welke hulp zou jij kunnen gebruiken als je plotseling naar een nieuwe baan moet omzien?
Utrecht, 13 september 2012 - Welke hulp zou jij kunnen gebruiken als je plotseling naar een nieuwe baan moet omzien?
Uit eigen onderzoek - uitgevoerd door Haselhoff Personal Coaching - komen toch opvallende antwoorden naar boven. Bijna 40% blijkt anno 2012 toch hulp nodig te hebben bij het schrijven van een curriculum vitae (CV). Het koppelen van een modern YouTube filmpje (12 seconden) aan een opvallend en compleet (!) LinkedIn profiel vervangt nog geen CV. Maar hoe zet je een CV zo in elkaar dat je toch binnen de leestijd van 10 seconden door de gemiddelde recruiter opvalt?
Twee van de 10 respondenten zoekt hulp bij het opstellen van een plan van aanpak: "Hoe vind ik mijn volgende baan?" en een even groot aantal wil geholpen worden bij het voeren van een goed en succesvol sollicitatiegesprek. En werkelijk: een plan van aanpak helpt. Het maakt het doel duidelijk (die baan) en de weg er naar toe: netwerken, inzet social media, open, maar ook goedgerichte sollicitaties. Calculeer afwijzingen in, leer daarvan en 'move on'. En leer hoe je een ontspannen en gericht gesprek voert!
Opmerkelijk laag scoort het vragen naar hulp bij het zeer waardevolle 'netwerken' (slechts 16% van de respondenten). Dit kan betekenen dat de meeste werkzoekenden wel weten hoe je moet netwerken, maar onze eigen ervaring laat een onthutsend ander beeld zien. Vooral binnen het ICT domein blijkt persoonlijke communicatie telkens weer een onderschat fenomeen. Contact leggen, boeien & binden, halen én brengen en het netwerk onderhouden op de juiste wijze, daar gaat het om. Hoe doe je dat eigenlijk?
Haselhoff Personal Coaching heeft een aantal masterclasses georganiseerd om aan deze hulpvragen tegemoet te treden. Klik maar eens hier.
A propos, om de 100% van genoemd onderzoek vol te maken: slechts 5% zoekt hulp bij het onderhandelen over de eigen arbeidsvoorwaarden. Dus daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken, toch?