Login
Close
Login
Categories

Hoe maak ik een CV?

Categories: Artikelen

Hoe kan je het beste een CV opstellen? Die vraag wordt ons natuurlijk vaak gesteld. Wij hebben werkelijk duizenden CV’s gezien en hebben dan ook wel een aardig beeld van wat wel en niet werkt in CV’s. Wil je echt het perfecte CV, dan kan je je via info@haselhoff.nl aanmelden voor de masterclasses, maar hier alvast 10 tips om je op weg te helpen.

De eerste tip is dat het kort moet. Je hebt gemiddeld 30 seconden om de interesse van de lezer van je CV op te wekken. Ga er van uit dat de lezer een stapel met 50 CV's voor zijn of haar neus heeft liggen en daar doorheen aan het bladeren is. Het is dan een illusie dat die lezer hele boekwerken gaat lezen. Zelfs een zeer senior persoon moet zijn CV in max. 3 bladzijden kunnen samenvatten, nog liever in 2. Meer dan 3 bladzijden heeft geen zin en werkt zelfs averechts.

Tip 2
: CV is een middel om interesse van potentiële werk- of opdrachtgevers te wekken, het is geen geschiedschrijving. Werk daarom in omgekeerde chronologische volgorde (meest recente en dus meest relevante eerst) en zet de stukken die relevant zijn voor de beoogde werkgever in de schijnwerpers. Scan je teksten op het gebruik van onbegrijpelijke afkortingen of voor externe lezers onbegrijpelijk jargon.

Tip 3
: direct in het verlengde van de vorige tip, verlies geen kostbare ruimte op de eerste bladzijde met een uitgebreid opleiding- en trainingsoverzicht, hobbies, gezinsdetails, een profielschets, skill matrices en meer van die afleidende manoeuvres. Meteen op de eerste bladzijde al to the point komen met de punten waarom de opdrachtgever jou zal selecteren, vaak je recente werkervaring.

Tip 4
: de meeste CV-lezers hechten maar weinig waarde aan een zelfgemaakte profielschets. Meningen over jezelf komen al snel over als “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, niet relevant om te bepalen of jij wel of niet past. De meeste lezers slaan dat over en beginnen te lezen bij je meest recente werkervaring. Hou die profielschets daarom kort en bondig en zo feitelijk mogelijk.

Tip 5
: een CV moet helemaal 100% foutloos zijn. Gebruik in ieder geval de spellingchecker en laat je CV kritisch door derden lezen. Controleer niet alleen de electronische variant van je CV, controleer ook de geprinte versie van je CV. Ook een rare page break en een halflege bladzijde in de geprinte versie van je CV is een fout. Of die ene regel die net niet meer op die derde bladzijde past.

Tip 6
: een foto van jezelf op pasfotoformaat is een goed idee, ook als je niet moeders mooiste bent, maar neem dan a.u.b. wel een goede foto. Dus geen foto met afleidende zaken op de achtergrond, geen foto’s met schaduwen, waardoor je bijv. je ogen niet goed kan zien, foto's waarop je chagrijnig kijkt, foto’s genomen op een “bad hair”-day, foto’s met slecht zittende kleding, en ga zo maar door. O, en ook geen zelfgemaakte foto’s, die zijn misschien wel het ergst. Het liefst een foto waar je leuk op staat met neutrale of zakelijke kleding, goede lichtinval en een neutrale achtergrond. Ja, die ene foto waarop je met een van angst vertrokken gezicht aan een parachute hangt is heel opvallend, maar, nee, niet op je CV.

Tip 7
: hou informatie over het bedrijf waar je werkt of werkte gescheiden van wat je eigen verantwoordelijkheid was. Probeer bijv. hoe je het vindt om met 2 kolommen te werken. De linkerkolom over ¾ van de bladzijde waarin je je eigen taak, verantwoordelijkheden en resultaten vertelt, rechts, eventueel in een iets kleiner font kort iets over het bedrijf. Overigens vind ik het gebruik van logo’s van een bedrijf wel okay, maakt het vaak net iets aantrekkelijker om te lezen.

Tip 8
: werk met een consistent formaat om je ervaringen weer te geven. Formaat, font, lettergrootte, kleuren, indentatie, schrijfstijl (hij-vorm of ik-vorm), tijd (tegenwoordige, verleden of voltooid verleden tijd), etc. moeten consistent zijn. Werken met kleuren (bijv. alle job titles en werkgever namen in bold en in kleur) kan, mits het niet te druk en afleidend wordt en leesbaar blijft zowel in electronische als in geprinte vorm.

Tip 9
: samenvatten van ervaringen om je CV in te korten is prima, gaten laten vallen mag niet, dan gaat de lezer speculeren wat er in die periode aan de hand was (In militaire dienst geweest? wereldreis? werkloos? ziek?).

Tip 10
: liegen of zelfs maar de suggestie van verdraaien van feiten in een CV is een doodzonde en altijd een knock out. Bijv. (onbedoelde) verschillen tussen je LinkedIn profiel en je CV is zo’n knock out. Let wel, je ex-collega’s lezen ook je LinkedIn profiel! Wees daarom terughoudend met het verdraaien of opblazen van zaken. Een goed imago en een goede reputatie zijn goud waard en ze komen te voet, maar gaan te paard.

Wil je meer tips: info@haselhoff.nl en vraag naar de masterclasses.

Auteur

I Keur

Publicatiedatum

08-03-2013 10:26 AM

React

CAPTCHA ImageReload captchaPlay captcha
Copyright © 2025 Haselhoff Groep   |  Sitemap   |  Privacy statement
Job search
Haselhoff Groep B.V. uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.
Close