ICT en Arbeidsgehandicapten

By: I Keur 04-02-2013

Categories:Blogposts,

Utrecht, 4 februari 2013 - Quotum voor Arbeidsgehandicapten?

Ruim vier jaar geleden - op 9 december 2008 - hield Haselhoff Groep in Nieuwspoort een persconferentie over het verhogen van de arbeidsmobiliteit voor mensen met een beperking binnen het ICT domein. Samen met Capgemini, IBM en Ordina als sponsors heeft Haselhoff Groep deze afgelopen periode hard gewerkt aan de zichtbaarheid van deze kwetsbare groep. Dertien Nederlandse bedrijven stonden - en staan nog steeds - sympathiek tegenover ons diversiteitprogramma. Toch zijn de resultaten tot nu toe teleurstellend.

Nu het kabinet haar plannen doorzet om bedrijven met meer dan 25 werknemers te dwingen 5% arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, voelen wij ons gesterkt om opnieuw aandacht te vragen voor deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Natuurlijk is er altijd kritiek op quota, maar wij vinden de hernieuwde aandacht voor deze maatschappelijke uitdaging veel belangrijker. Een zeker Kamerlid wees er onlangs op dat bijvoorbeeld taxibedrijven niet in staat zijn om 5% arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Haselhoff Groep refereert liever aan het succes van Nicolette Mak, die met haar Valid Express het tegendeel heeft bewezen.

Zorg en ICT, ICT en Arbeidsgehandicapten gaan heel goed samen en kunnen elkaar zelfs verder helpen. Inmiddels wordt ICT in de Gezondheidszorg volop gebruikt. Huisartsen, apothekers, medisch specialisten en ziekenhuizen zijn zonder ICT ondenkbaar. Dat geldt ook voor de farmaceutische industrie, die bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen volop gebruik maakt van ICT. Maar de groep die vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de patiënten zelf. In dat geval wijzen wij graag op een initiatief van een van onze netwerkcontacten, de heer Pieter Anthonio.

Zijn initiatief ICT4Handicap (test site) beoogt het bevorderen van ICT voor mensen met een beperking en hun sociale netwerk. Daarmee wordt enorm bijgedragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze doelgroep. Denk hierbij aan ontspanning - via Internet - en communicatie met sociale netwerken en professionals, zoals hulpverleners en behandelaren via Skype, Facetime, e.d. Maar ook zelfmanagement, therapie en training via Serious Gaming. Tenslotte wordt de kwaliteit van leven en wonen aanmerkelijk verbeterd door de inzet van domotica, dat zoveel mogelijk wordt geïntegreerd met andere ICT voorzieningen. Hier is nog een hele wereld te winnen!

Wilt u meer weten over ons diversiteitprogramma, neem dan eens contact op met de heer Hans Warmerdam via ons algemene nummer (0346) 586 000.